Krups XP 4000 este un espressor pentru acasa pe care vi-l puteti permite. Pretul lui oscileaza in magazine intre 380 de Ron si 600 de Ron. Eu l-am cumparat pe oferta de la Flanco cu 380 de Ron, 1 km mai departe Media Galaxy il vindea cu 600.


Este un aparat dotat cu o pompa de 15 bari, termobloc pentru a va tine cestile calde, teava pentru a frota laptele, tavita pentru a capta picaturile si surplusul de apa si rezervor de apa detasabil.

Totodata mai vine si cu trei filtre presurizate: unul pentru o singura doza de cafea, unul pentru o doza dubla si unul pentru capsule de cafea din hartie (E.S.E. Pods).

Doua din cele trei filtre se ascund pe capacul de deasupra rezervorului de apa, fiind astfel permanent la indemana.

Desi este facut din plastic, Krups XP 4000 este destul de greu si de trainic facut. Portafiltrul este greu si solid, iar sistemul de inchidere destul de bine realizat.

Prepararea cafelei

Dozarea cafelei in portafiltru se face cu o lingura de plastic, care are in capat o tentativa de tamper. Review-urile de pe net il numesc "throw-away tamper". Dupa ce umpleti rezervorul cu apa in spate, porniti espressorul. Pompa va porni aproape instantaneu ca sa umple cu apa boilerul. Ledul din fata se va aprinde indicand incalzirea apei. In momentul in care se va stinge, espressorul este gata sa prepare cafeaua.

Aveti grija cata cafea puneti in portafiltru. Daca folositi Illy sau Lavazza care este mai fin macinata, veti intampina probleme daca filtrul pentru cafea dubla este plin. Umpleti-l la jumatate sau la cel mult doua treimi. Filtrul fiind unul presurizat, espressorul nu va mai scoate cafea afara si veti auzi cum "moare" pompa. Daca folositi Tchibo sau Jacobs care este macinata mai gros puteti umple fara probleme "la ras".

Nu va obositi sa sunati la service, am facut-o eu deja. Habar n-au despre ce e vorba. Noroc cu niste forumuri pe net.

Dupa ce blocati portafiltrul rotiti comutatorul la dreapta. Pompa va porni pentru doua secunde facand o preinfuzie. Dupa o secunda pauza, pompa va porni din nou, de data asta pentru extragerea propriu-zisa. Daca ati pozitionat o ceasca mai mare, nu veti avea probleme, insa daca veti dori sa faceti doua ristretto in cesti mici, aveti grija sa le tineti cu mana intru-cat vibratiile pompei, vi le vor deplasa.

O extractie ok are loc cam in 20-25 de secunde, in functie de granulatia cafelei. Priviti spuma atat timp cat are o culoare aurie este ok, cand incepe sa se albeasca opriti espressorul.

Ce imi place la Krups XP 4000 este rapiditatea. Cei 1200 de wati ai boilerului se simt. Pornind de la zero, poti avea o cafea gata in aproximativ doua minute, ceea ce este foarte ok. Daca vreti sa aveti si cestile calde, atunci va trebui sa astepati ceva pana se incalzeste termoblocul de deasupra sa. O metoda rapida este sa umpleti mai intai ceasca cu apa calda, pornindu-l pentru cateva secunde, apa pe care o veti arunca in momentul in care sunteti gata de extractie.
Cafeaua rezultata este una foarte ok, apropiindu-se de rezultatele unui espressor scump.

Frotarea laptelui

Cei de la Krups spun ca tevusca ciudata de frotare a laptelui este un sistem care merge la sigur. Aiureli. Tevusca este varza. Maniacii de afara au inlocuit-o cu alta cu o forma conica din bronz. Din pacate la noi nu prea se gasesc accesorii pentru espressoare.
Daca nu aveti lapte cu 3,5 % grasime nici macar nu incercati sa frotati, nu veti obtine niciun rezultat.
Nu uitati sa reincalziti boilerul inainte de a incerca o frotare, comutand la desenul cu gratar.
Abia dupa ce ledul se stinge din nou veti putea comuta la aburi, altfel chiar nu veti reusi sa obtineti nimic.

Merita Krups 4000 XP 380 de Ron. Da! In nici un caz 600 cat cer altii.
Vedeti ca exista si variatii ale lui Krups XP 4000 mai bine realizate precum XP 4030 si XP 4050, diferentele constand in butoane si fata din metal. Sistemul de frotare este identic. Deci cu aceleasi rezultate proaste, dar cu mai multi bani dati.