Cafeaua decofeinizata este ceruta de multi oameni, care iubesc gustul cafelei, dar care nu pot, nu vor sau nu le este permis sa ingereze cofeina.

Exista mai multe metode pentru a produce cafeaua decofeinizata. Cea mai folosita metoda in ziua de azi este metoda apei, care este considerata si cea mai sanatoasa.

Prima marca de cafea decofeinizata cunoscuta a fost Sanka. Metoda folosita de Sanka, cunascuta si sub numele de metoda Roselius consta in infuzarea cafelei cu vapori de saramura si dupa care boabele erau stropite cu benzen. Benzenul este un produs chimic periculos care este folosit si la producerea napalmului. Sanka nu mai utilizeaza aceasta metodu intru-cat este considerata extreme de periculoasa atat din punct de vedere al consumului alimentar cat si al productiei efective.

Metoda directa presupune vaporizarea boabelor timp de jumatate de ora, iar apoi acestea se fie clatite cu acetat de etil sau clorat de metilen. Dupa ce compusul chimic se usuca, boabele sunt vaporizate din nou. Daca acetatul de etil folosit este obtinut din fructe sau vegetale, procesul este denumit decofeinizare naturala.

Metoda apei sau metoda indirecta nu mai foloseste vaporizarea, ci inmuierea boabelor in apa. Apa este inlaturata si dupa aceea este adugat acetat de ethyl sau clorat de metilen. Compusii chimici se evapora prin expunerea boabelor la caldura intensa. Apa folosita mai devreme nu este aruncata intru-cat contine uleiuri si arome specifice cafelei si va fi refolosita pentru o inmuiere ulterioara. Aceasta metoda este cea mai raspandita, dar specialistii in cafea sunt de parere ca este daunatoare gustului si aromei cafelei.

O alta varianta a metodei apei foloseste filtre de carbon in loc de compusi chimici. Carbonul este acoperit cu cu un solvent de carbohidrati pentru a impiedica retinerea uleiurilor din cafea.

Metoda cea mai eficienta de decofeinizare este cea a dioxidului de carbon. Boabele sunt vaporizate si apoi inmuiate in apa carbogazoasa, care este filtrata prin filtre de carbon. Sunt trecute mai apoi printr-o solutie de apa si cafea pentru a indeparta cofeina.

Cele mai multe companii producatoare de cafea decofeinizata, fac public modul prin care decofeinizeaza. Dar daca este imperios necesar sa evitati cofeina, tineti minte ca si cea mai decofeinizata cafea are inca urme de cofeina in ea. Prin decofeinizare un maxim de 97% din continutul de cofeina poate fi inlaturat.

De obicei 5-10 cesti de cafea decofeinizata contin tot atat de multa cofeina precum 1-2 cesti de cafea normala.